Diverse

Kronik i Arbejderen den 6. maj 2019

Ben at gå på:
I 2018 udsendte Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og Børne- og socialminister Mai Mercado bombastiske pressemeddelelser om deres planer om at få 13.000 handicappede i arbejde. Tankevækkende nok svarer de godt 128 millioner kroner, der er afsat til dette projekt næsten til det beløb, som Britta Nielsen har franarret sin arbejdsplads, Børne- og socialministeriet som projektleder i Tilskudsadministrationen. Som bekendt omfatter denne satspuljen, der består af de midler, der tages fra den automatiske regulering af overførselsindkomsterne til bl.a. ældre og handicappede. At denne satspulje  altså delvis betales af de handicappede, der nu skal ud på arbejdsmarkedet, er en glimrende illustration til den velkendte vittighed om hunden, der fodres med sin egen hale.
Nu skal det jo nødig hedde sig, at regeringen "løser" sociale problemer ved at lukke øjnene for dem, så hvordan stemmer denne pludselige optimisme med de undersøgelser, der fortæller om forringelser i serviceområdet? BPA-ordningen - dvs. "borgerstyret personlig assistance" - hænger i en tynd tråd, og folk fortæller, at de hjælpemidler, der før har givet dem et værdigt liv i og uden for hjemmet, nu er af en ringere kvalitet.
Dette gælder f.eks. et hjælpemiddel, som ortopædiske sko. Alle med almindelige fodproblemer som f.eks. ligtorne, hård hud, knyster, etc., etc. må sande det gamle ord om, at "har du ondt i fødderne, da glemmer du alle andre bekymringer". Fodens 26 (x 2) knogler har en hård opgave med at bære det oprejste menneske-legeme, og en fejlstilling, en anatomisk eller strukturel forandring kan hurtigt føre til problemer, der videreføres til knæ, hofte, ryg og nakke, hvilket kan ende med nye behov for dyre operationer, proteser, kørestole, personlige hjælpere, stokke og pensioner. Alt sammen noget, der er en vederstyggelighed for enhver af de skatteborgere, der står med regningen.
Når nu man ved dette, så må det være indlysende, at ALLE instanser gør alt, hvad de kan for at hjælpe borgere med det, man kalder for "vanskelige fødder", da det er god samfundsøkonomi både hér og nu samt på længere sigt. Sådan er det imidlertid ikke længere, og intet belyser problemerne med hjælpemidler så tydeligt som Københavns Kommunes hasarderede aftaler omkring leveringsaftaler med håndskomagere efter 2005. Hér ser man kassetænkning så det basker, men også en naivitet, der er skræmmende, når nu det gælder et så centralt hjælpemiddel som ortopædisk fodtøj. Det er såmænd nok at nærlæse referatet fra "Ordinært møde torsdag den 27. oktober 2005", der ligger på nettet, for at se tankegangen og den dybe uvidenhed hos folk, der burde vide bedre. At de får julelys i øjnene ved udsigten til en årlig besparelse på 3-4 millioner viser, at de ikke tænker langsigtet og ikke forstår problematikken.
Før i tiden betød "ortopædisk fodtøj" sko, der var individuelt tilpasset de fødder, der har brug for hjælp. Dette skete med brugen af omhyggelige opmålinger, aftryk og gipsafstøbninger, der dannede grundlaget for en personlig læst, som skoene blev fremstillet over. Dvs. at skoen var individuel på alle leder og kanter, og at den støttede den fod, den var skabt til. Det var en langvarig proces, og der var ikke plads til hverken fusk eller fejltagelser, hvilket betød, at der blev brugt mange arbejdstimer på det enkelte par sko. Noget, der så igen kunne gå ud over skomagerens fortjeneste, og der er flere eksempler på, at ortopædskomagere er gået fallit, fordi de var underbetalte. Dette har ført til fagets miserable situation i dagens Danmark: uddannelsen er nedlagt, og de nye ortopædskomagere, der optræder her i landet, kommer fra udlandet.
Hvis folk med voldsomme fodproblemer som f.eks. overlagte tæer, dropfod, klumpfod, nerveskader, operationsar, forskellig størrelse eller form på fødderne, etc., nu får bevilget ortopædiske sko, så får de halv-fabrikata/semi-ortopædisk fodtøj. Groft nok opererer man dog stadig med det oprindelige navn, selv om disse sko bryder med alle regler for ortopædisk fodtøj, da de netop ikke er individuelt tilpassede i alle led af processen. Faktisk er man i København, men formentlig også andre steder, gået over til tre typer fodtøj, hvoraf ingen lever op til fremstillingskravene for ortopædiske sko. Nu får man fabriksfremstillet fodtøj, der fremstilles i udlandet efter en meget lemfældig måltagning hos den skomager, som kommunen har udpeget som leverandør. Altså en voldsom tilbagegang for et nødvendigt hjælpemiddel samt et bedrageri over for borgeren.


Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Else Cederborg | Svar 31.05.2019 14.29

https://www.dr.dk/nyheder/indland/britta-nielsen-risikerer-op-til-12-aars-faengsel-millionsvindel

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

31.05 | 14:31

- men du er stadig levende, så der er håb om bedre tider ...

...
31.05 | 14:29

https://www.dr.dk/nyheder/indland/britta-nielsen-risikerer-op-til-12-aars-faengsel-millionsvindel

...
11.04 | 19:16

Sådan noget kommer de fleste af os ud for i PERIODER. Det er min erfaring, at det skifter, så jeg håber, du snart kommer ud af denne dårlige periode.

...
11.04 | 18:15

Hej, jeg hedder "Warren Chandler" Jeg er fra Tyskland. Mit liv er blevet fyldt med smerter og bitterhed, da intet ser ud til at fungere for mig, og hver gang noget godt er ved at komme min vej, er der altid en eller to forhindringer, og alle, jeg havde be

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE