Blog

Tekst

Erik Oluf Frederiksen: "Englesang og hornmusik. Om Frelsens Hær og Vesterbro i 1950'erne": HER & NU

Napoleon ville have været misundelig, for magen til dedikeret hær skulle man lede efter, i hvert fald dengang i 1950'erne, hvor de var et synligt indslag i gadebilledet med deres optog og sange. Nu er det anderledes, for de er ikke nær så synlige mere, i hvert fald ikke på gadeplan. Selv blandt ikke-tilhængere nød frelser-soldaterne en vis popularitet. Noget, der blandt andet viste sig i drillende tilråb, der blot var en del af hyldesten: "Frelsens Hær, sure tæer". Andre uden for frelserhæren talte højlydt om alle de gode gerninger, man tilskrev dem. Når hæren somme tider snød lidt med vidnesbyrd og omvendelser, der ikke altid var så spontane, som de blev fremstillet, så var det alt sammen en del af frelserarbejdet, for det gjaldt om at få frelst så mange sjæle som bare muligt, og det har samtiden sikkert været klar over og vel også accepteret.
Forfatteren voksede op med hærens idealer og var som søn af højtstående medlemmer en naturlig del af dens fortrop. Det har givet ham et personligt kendskab til ideologier og omvendelsesmetoder inden for den danske hærafdeling, som han fremstiller på en både interessant og loyal måde. Som bidrag til historien om Frelsens Hær på dansk grund er hans bog spændende læsning, men den bygger mere på barndomserindringer end på en decideret analyse af fænomenet Frelsens Hær. Selv om han på et tidspunkt brød med frelserhæren og blev en "frafalden synder", kom han åbenbart ikke dengang med anklager imod hæren, der har gravet permanente grøfter, for efter nogle år uden kontakt med familien fandt de igen hinanden, bare på et andet plan. På det tidspunkt havde han fundet sin egen mission, bl.a. på Kofoeds Skole, hvor han videreførte det arbejde, han havde lært som frelsersoldat.
Det analytiske er altså ikke det primære i bogen, men via hans eget personlige opgør med hæren bliver der nu alligevel påpeget visse omstændigheder ved arbejdet med de mange fortabte sjæle - ikke mindst på Vesterbro - der i hvert fald var ham imod. Uniformen snærede så at sige, og det personlige engagement, som hans forældre havde haft, savnede han i dette regi, men fandt i et andet, nemlig Kofoeds Skole.

Else Cederborg


 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.10 | 15:04

Det jeg vil sige med dette er, at genrebetegnelser ikke er faste størrelser, selv om de ofte bliver fremstillet sådan.

...
28.02 | 19:15

Et godt spørgsmål, som jeg bare ikke kan besvære. Det er for længe siden, til at jeg kan huske, hvad der blev af disse hæfter - og om jeg har set dem.

...
28.02 | 09:08

Har ikke opgivet ønsket om kontakt og uddybning af svar. I bogen om Else Bannister citerer du fra kladdehæfterne på s. 86-87. Hvordan, hvis ikke set hæfterne?

...
16.12 | 22:44

Jeg er ked af, at jeg ikke har flere oplysninger til dig. Geoffrey må være død nu. Han havde én søn, som jeg aldrig mødte. Jeg husker ikke at have set hæfterne.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE